tisdag 24 maj 2011

4 slides

Att så ett frö…

Copyright Elisabet Jagell
Under min IKT utbildning har min kompetens utvecklas enormt inom området IKT. Jag ser vinsten med att använda datorer för att låta eleverna utveckla en digital kompetens. Vi har i min klass provat på att jobba med olika program och parallellt med detta använt oss av en blogg för att publicera och synliggöra vår lärprocess som sker i skolan. Mina arbetskollegor har under året blivit mer och mer intresserade av vad som händer i mitt och min kursare Elisabets klassrum (Elisabet har även hon en klassblogg). Vi har tillsammans sått ett frö på Växthuset förskola och skola. Nu är det rektor och vår, Elisabet och min uppgift att låta detta frö gro…

Vad behövs då för att få en tydlig plan för hur man skapar digital kompetens bland barn och lärare? Vad tror jag skulle göra så att min förskola och skola utvecklar en digital kompetens?

Jag tror att om vi tillsammans:


• tar vara på barnens kunskaper och intressen


• kompetensutvecklas


• intresserar oss för IKT och vill utveckla en ny pedagogik


• delar med oss


• hittar motivation till en ny form av pedagogik


• hjälps åt att skapa en digital miljö


• hittar stöd i läroplaner


• delar med oss av vår kunskap till varandra


• ser fördelarna med ett digitalt lärande


Då hittar vi en väg till vår digitala kompetens!Jag och Elisabet har vid två tillfällen presenterat en modell för vår verksamhet för våra rektorer. Via bild, film och text har vi illustrerat hur vi tillsammans på vår förskola och skola kan implementera IKT. Under juni kommer vi att presentera denna modell för våra kollegor. Vi kommer även att sitta ner med våra rektorer under en dag för att skapa en IT-plan för verksamheten. Med hjälp av de verktyg jag och Elisabet har skapat samt en tydlig IT-plan hoppas jag att vi till hösten påbörjar vår IT-resa på Växthuset!


Copyright Elisabet Jagell3 kommentarer:

 1. Resan har redan börjat!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Att utgå från sina egna erfarenheter när ni arbetar mot kollegorna tror jag är utmärkt. Ni vet vad som krävs och hur det känns.

  Ni verkar under året ha lyckats få kollegor intresserade och nyfikna på hur ni använt IKT, vilket borde kunna vara en bra förutsättning för fortsatt arbete.

  Förhoppningsvis kan ni organisera och få loss den tid som behövs för att lyfta hela skolans IKT-arbete.

  SvaraRadera
 3. Eran resa kommer att bli väldigt intressant!
  Det är lättare att lyfta fram vikten av IKT i undervisningen när man är flera som drar mot samma mål! Er resurssida kommer att bli kanonfin och väldigt användbar till skolan! Bra jobbat!

  SvaraRadera