onsdag 13 oktober 2010

Etik, vad är det?

Högaktuell fråga med tanke på det tragiska som hände för några dagar sedan... Att en man kan ta sitt liv i direktsändning är så surrealistiskt så att man får nypa sig i armen flera gånger för att förstå att det är sant. Har varit in på Flashback och vänt, känns inte så trevligt att möta detta forum just nu. Att vår internetvärld öppnar upp för att saker kan ske här och nu kan få ruskiga följder...

Vem står då ansvarig för detta hemska som har hänt? Människorna som bemötte denna olyckliga man med hejarop eller forumet i sig? Det är en svår etisk fråga... Gör internet människan mindre moralisk och mindre eftertänksamma? Man kan gömma sig bakom en dator, ett alias och komma undan med konstiga funderingar, åsikter och tankar. I det här fallet var det fruktansvärt och hemskt! I andra fall kan det vara fantastiskt och underbart om det används i ett positivt syfte.

Jag vill inte se allt i svart men när man går in på de länkar vi fått inför den här uppgiften blir man ganska uppskakad och lite rädd, hur ska vi kunna förmedla ett bra budskap till våra elever? En sak är säker, vi måste ligga före dem men det är inte en lätt uppgift..

4 kommentarer:

 1. Håller med dig, det är ingen lätt uppgift att ligga före. Tror du det är möjligt? Jag känner mig löjligt mycket på efterkälken.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med om att det känns kämpigt och jag tror faktiskt inte att det är realistiskt att tro att vi ska kunna ligga före... det vi kan göra tror jag är att väcka debatt och ge våra barn en verktygslåda så att de själva är kritiska och fattar sunda beslut...

  -Åsa

  SvaraRadera
 3. Jag håller med både Evas och Åsas kommentarer.
  Vi måste väcka en debatt om vad som är rätt och fel på nätet. Vi kan inte ha överblick eller stoppa sidor som ungdomar är inne på fritiden. Däremot ska vi nog ha en bättre koll när de är i skolan vilka sidor de besöker. Eleverna måste få in "rätt och fel tänket" när det läser eller skriver något på nätet.

  SvaraRadera
 4. Bra diskussion. Blir kul att fortsätta den på onsdag!

  SvaraRadera